Een bergewandelroute met je hond voorbereiden – onze tips
Informatie over honden is online op veel plekken te vinden, maar informatie over welke routes je in de bergen met je hond kan lopen toch een stuk minder. Daar proberen wij natuurlijk al verandering in te brengen, maar het is altijd goed om ook zelf goed te oriƫnteren hoe je geplande route zal verlopen. In deze blog vertellen we je een aantal dingen waar je rekening mee kan houden bij het bepalen van je route:
1. Wat kan je hond aan?
Als je met je hond gaat wandelen is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je hond wel of niet zou kunnen. Hier kom je achter door langzaam op te bouwen. Eerst misschien een uurtje of twee, dan een keer wat langer totdat je later misschien een keer een volle dag of meerdere dagen kunt lopen. Het is belangrijk om hier inzicht in te krijgen. En dat doe je vooral door samen op pad te gaan. Zo leer jij je hond, ook in de bergen steeds beter kennen. Als je eenmaal weet wat je hond aankan qua wandeling is het makkelijker om een passende route erbij te zoeken.
2. Hoe zien de paden eruit?
Een belangrijk aspect wanneer je gaat wandelen met je hond in de bergen is de ondergrond. Hoewel jij stevige schoenen aan hebt die je voeten en enkels beschermen heeft je hond enkel de kussentjes. Ook deze zijn er natuurlijk voor om je hond te beschermen, maar het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Als je op de kaart een route gaat zoeken, zal je zien dat je verschil in terrein zal herkennen. Groen duidt vaak op gras, maar ook kan je puinhelling herkennen door bijvoorbeeld stipjes op de kaart. En juist dat laatste is belangrijk om in de gaten te houden. Wanneer je een route gaat lopen is het voor je hond fijner om op zachtere ondergrond te lopen. Probeer daarom ook de tijd op puinhelling is scherpe stenen zo kort mogelijk te houden, of kijk naar de mogelijkheid voor hondenschoentjes.
3. Welke obstakels kan je tegenkomen?
Voor verrassingen staan tijdens een tocht kan nog wel eens vervelend uitpakken. Zeker als je je zinnen hebt gezet op een mooi einddoel en het blijkt dat je er niet kan komen met je hond. De bergen zijn er voor iedereen en er zijn veel verschillende gradaties in de routes. Dat betekent ook dat sommige routes wat uitdagender zijn. Op sommige van deze uitdagende plekken kan je ook staalkabels tegenkomen. Dat hoeft niet erg te zijn, want staalkabels vind je soms ook bij smallere paden die voor je hond prima te bewandelen zijn. Maar soms zijn deze kabels echt nodig om te klimmen of af te dalen.
Informatie zoeken over de route
Doe daarom altijd goed onderzoek naar de route. Hoewel niet alle routes in Nederland staan uitgeschreven kan je via Google en Youtube vaak wel buitenlandse informatie vinden.
Bijvoorbeeld deze website voor wandelingen in Oostenrijk: https://www.tourenfex.at/
Ook via de app van Komoot zie je informatie over de opbouw van de route, de hellingshoek en hoe de route gegradeerd wordt. Echter heeft deze niet altijd in detail informatie over de lastige passages.
In onze ebooks hebben we ook verschillende routes voor je uitgewerkt. In elk boek vind je 3 tot 5 wandelingen die wij met onze hond hebben gelopen. Van eenvoudig tot wat uitdagender. Hierbij beschrijven we ook precies wat we tegenkomen en hoe lang we onderweg zijn. Zo ga je helemaal voorbereid op pad.