fbpx

3 belangrijke commando’s voor je hond

Een luisterende hond, hoe fijn is dat. Jij hoeft maar iets te zeggen en je hond reageert gelijk. Velen van ons weten vast dat dit niet altijd de situatie is. Zeker als er veel impulsen en prikkels zijn, zoals in een nieuwe omgeving. Tijdens een bergwandeling kan je hond nog wel eens afgeleid raken omdat er vanalles om hem heen gebeurt.

Toch is het erg prettig om wat op elkaar ingespeeld te zijn. Hoewel je het thuis misschien leuk vind om je hond wat trucjes aan te leren zoals een high five of een poot zijn dat niet de commando’s die je in de bergen het meeste gaan helpen. 

Meest gebruikte commando’s

Wanneer je samen met je hond loopt zijn er een aantal commando’s die je wel veel gaan helpen aan een fijne wandeling. De commando’s die wij het meest gebruiken zijn als volgt:

  • Hier – Dat is misschien wel de meest gebruikte. Zeker in gebieden waar je hond los mag lopen is het belangrijk dat je hond altijd weer bij je terugkomt en je hem onder appel hebt. Dit commando kan je ook vervangen door bijvoorbeeld kom voor.
  • Blijf – Een ander veelgebruikt commando is de blijf / wacht. Wanneer je hond op afstand is, is het erg prettig als hij weet dat hij even op jou moet wachten. Sommige gebruiken hier ook het woord “stop” voor.
  • Op – Een commando dat je misschien niet zo snel leert op een hondenschool, maar wel een die ons al heel vaak heeft geholpen. Als je namelijk op een route loopt die wat meer klauterwerk vereist of war het pad niet duidelijk is, is het erg fijn om je hond de weg te wijzen. Door met je wijsvinger te wijzen op de plek waar je hond naartoe moet samen met het commando “op” weet jouw hond ook waar de route zich bevindt. 

Je hond laten luisteren op afstand

Zoals hierboven al beschreven bij het commando blijf kan het erg prettig zijn als je weet dat je hond op jou wacht als het nodig is. Zeker wanneer je hond los kan lopen en je wilt dat hij in zicht blijft is dit commando vaak gebruikt. Dit is echter niet het makkelijkste commando. Wij raden daarom aan om hier in Nederland al veel mee te oefenen. Begin met kleine afstanden en bouw deze langzaam op. Je gaat er veel profijt van hebben!

Zorgen dat je hond luistert naar deze commando’s

We zeiden het al. Tijdens het wandelen in de bergen heeft je hond vaak veel impulsen. Waarschijnlijk een stuk meer dan tijdens het bekende rondje in het bos dichtbij. Het is daarom belangrijk dat deze commando’s erg goed in het hoofd van je hond zitten en hij hier goed op reageert. De key zit hem hier in de herhaling en beloning. Train dus ook tijdens je standaard rondjes deze commando’s goed en zorg ervoor dat je altijd iets lekkers bij je hebt. Gebruik ook tijdens de bergwandeling regelmatig een commando, ook al is het nog niet perse nodig. Je zult zien dat als het wel nodig is, je hond sneller reageert.

En ja, hij zal vast nog wel eens zijn eigen plan trekken. Een beetje eigenwijsheid vinden we vast niet zo erg. Maar als het echt moet, is het voor iedereen veiliger als jij weet dat je hond naar je luistert als je een van de belangrijke commando’s gebruikt.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on