fbpx

Welke honden etiquette geldt er in de bergen?

Als je in de bergen loopt met je hond, is het fijn om te weten welke geschreven en ongeschreven regels er zijn. Deze verschillen natuurlijk hier en daar per land, maar zijn over het algemeen hetzelfde. Het is handig om te onthouden dat je hond net als jij te gast is in de bergen. Dat betekent dat je, net als in alle andere natuurgebieden, rekening houdt met de planten en dieren om je heen en deze zo min mogelijk verstoord. Daarbij blijf je zoveel mogelijk op de aangegeven paden.

In de meeste alpenlanden wordt verwacht dat honden ook in de bergen aan de lijn wandelen. Tijdens een lange wandeltocht is dit geen overbodige luxe. Je hond kan namelijk op deze manier zijn energie beter verdelen over de wandeling. Natuurlijk is het fijn als je hond even kan rennen. Daarvoor zijn overzichtelijke plekken het beste aan te raden.

Mocht je de hond los laten in de bergen dan moet hij goed kunnen luisteren naar jouw commando’s. Vooral ‘Hier’ is dan natuurlijk belangrijk. De overige commando’s maken het alleen maar makkelijker. De hond moet niet achter wild aangaan en ook geen andere wandelaars lastigvallen. Uitvallen naar andere honden en wandelaars is niet wenselijk.

Om de natuur zo min mogelijk te verstoren moet je natuurlijk ook geen rotzooi achterlaten. Hondenpoep hoort in de meeste gevallen in de natuur thuis. Maar let op: op sommige plekken kan er actief gevraagd worden om hondenpoep op te ruimen. Dit kan belangrijk zijn om bijvoorbeeld te zorgen dat koeien en schapen geen bacterieën van honden krijgen op de almen waar zij grazen. Als dit gevraagd wordt, zorg dan ook dat je hieraan voldoet. Gelukkig wordt er in de alpenlanden dan ook direct gezorgd voor een zakje en een prullenbak om het weg te gooien.

Als je de bergen in gaat kom je ook nog wel eens in een treintje of kabelbaan. In vrijwel alle alpenlanden zijn honden hier zeer welkom. Ze mogen vaak gratis mee. Toch moeten ze vaak wel een muilkorf om omdat dit als openbaar vervoer geldt. Zorg dus dat je een muilkorf voor deze korte ritjes.

Een uitgebreider overzicht van nuttige commando’s en andere zaken waar je op kunt letten tijdens de wandeltochten in de bergen kun je vinden in onze e-books!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on