fbpx

Hoe kan ik met honden sneeuwvelden oversteken?

Vroeg in het zomerseizoen kom je tijdens bergwandelingen regelmatig kleine sneeuwvelden of firnvelden tegen. Je moet deze oversteken maar je hebt ook nog een hond bij. Waar moet je op letten?

Allereerst is het belangrijk om zelf goed uitgerust te zijn om het sneeuwveld over te steken. Het sneeuwveld moet natuurlijk niet te steil zijn om zonder additionele uitrusting over te kunnen steken. Goede wandelschoenen van minimaal categorie B helpen daarbij. Daarnaast zijn wandelstokken, eventuele uitgerust met tellers (de plaatjes aan de onderkant), welkom maar met een hond niet altijd even praktisch.

Het belangrijkste is om te zorgen dat je zelf stabiel staat. Veel honden vinden sneeuw heerlijk en worden hier helemaal wild van. Het is dan ook goed om je hond kort te houden zodat hij nauwelijks momentum op kan bouwen en jou niet omver kan trekken. laat je hond lopen aan de kant waar de bergwand omhoog gaat. Zo heb je iets meer ruimte aan het touw en trekt de hond je niet meteen de verkeerde kant op. Met al dit soort terreinen gaat het erom om rustig te lopen, zorgen dat je goed staat en vervolgens de volgende stap te maken. Houd ook je hond kort wanneer je bijna van het veld af bent om ook de laatste stappen zorgvuldig te kunnen maken.

Als het sneeuwveld relatief vlak is kun je jouw hond ook los laten. Let er wel op dat het sneeuwveld aan de rand niet te hoog is ten opzichte van de berghelling. Sneeuwvelden die lang blijven liggen smelten geleidelijk en kunnen zorgen voor hoge randen. Je hond kan deze niet inschatten en zijn enthousiasme in combinatie met gladde sneeuw kunnen ervoor zorgen dat hij ongelukkig terecht komt. Dan is het goed om je hond maar beter even aan te lijnen.

Voor korte stukken sneeuw heb je geen hondenschoenen nodig. Als je vaak sneeuw met scherp gesteente afwisselt zijn deze wel aan te raden omdat de zooltjes van je hond zacht en kwetsbaar worden. Wanneer je in de winter loopt kunnen hondenschoentjes van pas komen. En als sneeuwvelden heel steil zijn of gletsjeroversteken bevatten dan heb je andere materialen en technieken nodig. Maar daarover een andere keer meer!

Deze en andere tips vind je terug in onze startergids voor bergwandelen met honden!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on